Wat weet u over cloudbeveiliging?
Was werken in de cloud tot enkele jaren geleden nog weggelegd voor de durfallen van toen, vandaag de dag werkt vrijwel iedereen in de cloud. Terecht, want werken in de cloud is efficiënt, goedkoop en veilig. Maar wat is veilig? En wat weet u van cloudbeveiliging? In deze blog een aantal eyeopeners over cloudbeveiliging.
Werken in de cloud in onveiliger dat werken met lokale servers
Bij het werken in de cloud wordt een aantal nieuwe risico’s geïntroduceerd en verandert de aard van andere risico’s. Maar dat betekent niet dat werken in de cloud onveilig is. Het is zelfs zo dat de meeste cloud providers u toegang bieden tot de meest geavanceerde beveiligingstools waar u als mkb-ondernemer normaal nooit de middelen voor zou hebben.
Mijn data wordt altijd automatisch geback-upt
Als u werkt met Microsoft 365 staat uw data in een goed beveiligde datacenter van Microsoft. Bij een calamiteit in het datacenter kan Microsoft altijd terugvallen op een backup om uw gegevens terug te zetten. Dat betekent niet dat uw gegevens geback-upt zijn. Zo kunt u in beperkte mate eerdere versies van een document terugzetten en als u het slachtoffer bent van ransomware, dan zijn al uw gegevens geencrypt (ook bij lokale servers trouwens). Het is daarom noodzakelijk om een aparte backup van al uw gegevens te maken. Ook al staat uw data in een goed beveiligde datacenter. Voor de kosten hoeft u dat niet te laten.
Als ik ga werken in de cloud is de opslag van mijn data het meest kwetsbaar
Vaak wordt gedacht dat hackers een poging doen om uw data in de cloud het hacken. In de praktijk blijkt echter dat de top 3 van onveiligheden bestaat uit: de onwetende medewerker, niet beveiligde e-mail en onbeveiligde websites/maildomeinen.
Als mijn software eenmaal is uitgerold en ik mijn updates op tijd doorvoer, is mijn veiligheid gegarandeerd.
Hoewel het doorvoeren van updates vaak voldoende is om de veiligheid te verbeteren, is het een goede gewoonte om cloudbeveiliging te onderhouden en te versterken door regelmatig de kwetsbaarheid van uw cloud te testen. Dit houdt in dat u uw eigen infrastructuur test om eventuele zwakten of lekken te identificeren. Vervolgens kunt u oplossingen implementeren om deze kwetsbaarheden te verhelpen en je beveiliging sterker te maken.
Cloudbeveiliging is een samenstelling van techniek, controles, processen en beleid. Het is iets dat volledig afgestemd moet worden op de unieke eisen van uw organisatie. Er is dus geen standaard uitleg hoe cloudbeveiliging voor iedereen werkt. Het zou ook te ver gaan om in deze blog alle ins en outs tot in diepte uit te leggen.
Wilt u meer weten over werken in de cloud en hoe u de veiligheid van werken in de cloud kunt optimaliseren? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze consultants. Zij kunnen u haarfijn uitleggen hoe u cloudbeveiliging kunt optimaliseren.